Skip to main content

Fiber laser endusers Stories

Customer Succes stories

De Bodor buislaser is uitgerust met een 3kW fiberlaser van IPG. De goed toegankelijke machine is voorzien van een bunker voor automatisch beladen aan de achterzijde. Aan de voorzijde kan ook handmatig worden beladen.

De bouw van superjachten floreert en dat kan Yachtsupport in Nijkerk goed merken. Het bedrijf levert onder meer vloersystemen voor deze drijvende paleizen en daarin worden flinke hoeveelheden RVS en aluminium kokerdelen verwerkt. Yachtsupport snijdt deze delen nu zelf op een Bodor buislasersnijmachine, die is geleverd door Klaassen Machines.

Yachtsupport levert onderdelen voor superjachten aan werven in binnen- en buitenland. Niet alleen vloersystemen, maar ook luiken en diverse andere onderdelen zoals bootsteunen voor de speedboten aan boord. Alles wordt in eigen huis ontworpen en gemaakt. Hiervoor beschikt Yachtsupport over een compleet ingerichte metaalwerkplaats.

2500 kokerdelen per dek
Het snijden van kokers werd tot en met vorig jaar echter uitbesteed. Kokerdelen worden met name verwerkt in de vloeren voor de dekken van de jachten. “Dat zijn flinke hoeveelheden”, vertelt Henk Bruinekool, die het bedrijf samen met zijn collega Goof Baijense heeft opgericht. “Het kleinste superjacht heeft een lengte van zo’n 50 meter, de grootste zitten ver boven de 100 meter. Daar zitten heel wat vierkante meters vloer in, zowel interieur als exterieur. Voor een dek van een jacht van 100 meter zijn wel 2500 kokerdelen nodig. Vaak hebben zulke jachten wel zes of zeven dekken. Dus dan praat je zo over 10.000 tot 15.000 kokerdelen per jacht.”

Productie in eigen hand
Doordat het snijwerk sterk toenam, werd de investering in een eigen buislaser steeds interessanter. “Vorig jaar hebben we 30 kilometer koker laten wegsnijden”, aldus Bruinekool. “Het werd dus tijd om dat zelf te gaan doen. Niet alleen uit financieel oogpunt, maar ook omdat we de productie zoveel mogelijk in eigen hand willen houden met het oog op de levertijden. Met een eigen machine kun je snel opschakelen.”
Yachtsupport is zich gaan oriënteren in de markt en liep daarbij twee jaar geleden op de stand van Klaassen Machines op de TechniShow tegen de Bodor buislaser aan. Bodor is een Zwitsers/Chinese machineproducent die uitsluitend lasers produceert. Vroeger alleen CO2 lasers, maar inmiddels al een aantal jaren fiberlasers. De research & development vindt plaats in Zwitserland, de machines worden gebouwd en geassembleerd in China. Ze worden dus ontwikkeld en gebouwd volgens Zwitserse maatstaven qua kwaliteit en veiligheid, terwijl de kosten worden beperkt door te produceren in China.

Eenvoudig en betrouwbaar
Deze machine stond Henk Bruinekool gelijk aan. “We zochten een eenvoudige, betrouwbare machine. “De kokerdelen die we hier maken zijn niet zo spannend. We snijden ze op de juiste lengte, snijden er enkele gaten in en markeren alle delen. Dat is genoeg voor ons. We hoeven bijvoorbeeld niet schuin te kunnen snijden hebben dus geen machine nodig met allerlei toeters en bellen. Daarbij was de prijs aantrekkelijk. Ook belangrijk, want we moeten er wel geld mee kunnen verdienen.”
Een bezoek aan Paul Meijering Metalen in Zaltbommel, waar al een Bodor buislaser staat, trok Yachtsupport definitief over de streep. “Daar zagen we hoe eenvoudig de machine is te bedienen. Bovendien hadden we alle vertrouwen in de service van Klaassen.”
De buislaser is uitgerust met een 3kW fiberlaser van IPG. Hiermee snijdt Yachtsupport hoofdzakelijk aluminium kokers met een wanddikte van 4 mm en RVS kokers van 3 mm. Tachtig procent van het snijwerk betreft rechthoekige of vierkante kokers. De goed toegankelijke machine is voorzien van een bunker aan de achterzijde. Hierin kunnen makkelijk bundels met tientallen kokers tegelijk automatisch worden geladen. Aan de voorzijde kan ook handmatig worden geladen.

Tijdwinst door software
Twee operators, voor wie buislasersnijden helemaal nieuw was, kunnen de machine bedienen. Ze hebben daarvoor een korte opleiding gehad. “Het is een nieuwe machine en die draait nooit in één keer vlekkeloos. Je hebt even tijd nodig om alles in te regelen en er aan te wennen. Maar hij draait nu al weer vijf maanden continu”, aldus Henk Bruinekool, die ook erg te spreken over de software-oplossing die Klaassen door Lantek heeft laten maken voor automatisch genereren van nesting- en snijprogramma’s. “We werken met area’s van 250 stuks kokerdelen. Dat zijn grote stepfiles die automatisch in de Lantek software worden ingelezen. Dat werkt heel goed. Het levert ons een enorme tijdwinst op.”

 

Henk Bruinekool showt een gesneden kokerdeel. “Voor de vloer van een dek van een superjacht van 100 meter zijn wel 2500 kokerdelen nodig.”

Under construction

We are upgrading the website to serve you better!